Om V-mount batteri

Det finns två dominerande system av batterier om man vill ha batterier med hög kapacitet till kamerasystemet: V-lock eller V-mount och Gold mount. V-mount är idag det vanligaste batteriet. För tex. Blackmagic URSA Mini måste man köpa till en extern V-lock (eller Gold-mount) platta som monteras på kameran. Den har inget internt batteri utan kan enbart drivas med extern kraft. för kameror som Blackmagic pocket eller production 4K monterar man V-lock (gold mount) plattan i riggen. 

Vilken kapacitet skall jag välja?

Idag finns batterier med allt ifrån 50Wh till över 400 Wh. 95Wh  och 150 Wh är de vanligaste, både för V-mount (V-lock)  systemet och Gold-mount systemet 95Wh vid 14,8 volt är ekvivalent med ca 5500mAh. Med 95Wh får man 2-3 timmars filmtid (Kortare om man använder extern monitor och SSD etc). OM du väljer 150Wh får du oftast en hel dags filmtid. Fördelen dock med 95Wh är att det är lättare OCH går att ta med på flyget (Många flygbolag har 95Wh som en öve gräns vin incheckning). Personligen föredra jag att ha två st 95Wh batterier till min Blackmagic Pocket 6K. Till min RED MX vill jag gärna gå upp till 150Wh minst.

Hur länge håller batterierna?

Det är viktigt att vårda batterierna. Bästa lagringen är faktiskt i rumstemperatur, INTE i kylen som man gjorde med gamla NiCd batterier. Ett batterie kan fålla 5-6 år om det sköts bra. OM inte, kan det förlora kapacitet redan efter 2 år. Därför skall man undvika begagnade batterier. Tänk dig: Ett batteri som är fyra år gammalt har antagligen redan börjat förlora sin kapacitet.

Hur sköter man ett batteri?

Lagra det aldrig fulladdat eller urladdat. Optimalt är 70% och sedan när det är dags att använda det toppar du upp laddningen. Ett batteri tål 500-800 cykler (ibland mer om  har tur). Det händer att du får dålig kapacitet på ett helt nytt batteri. Jag råkade ut för det med en Red Brick. Laddade ut batteriet helt och laddade upp det 2 gånger. Sedan fungerade det perfekt.