Om mikrofonmygga

ÖKA filmens kvalitet med BRA ljud

Ett av de vanligaste misstag filmaren gör är ljudet. Att använda kamerans eller mobiltelefonens inbyggda mikrofon sänker filmens kvalitet. Det finns även de som envisas med att använda en extern liten sk. shotgun mikrofon och montera ovanpå kameran, tänk om! Det blir inte heller bra (Om man inte ägnar sig åt naturfilm). Det enda sättet att får bra ljud är att använda sig av en mygga (eller myggmikrofon alternativt lavalier mikrofon). Med den får du mikrofonen tätt intill ljudkällan, säger sig själv att det blir bättre då. 

Vilka mikrofoner finns, och vad kostar de?

Den billigaste myggan är en vanlig trådbunden mikrofon. Den kopplas till kameran eller mobilen. OBS det är olika kopplingar beroende på em det är en mobil eller kamera. Mobilen har en sk TRRS kontakt (som ser ungefär likadan ut). För nyare iphones finns det inget mikrofonuttag, men det går bra att ansluta en adapter. En trådbunden mygga kostar inte mer än et par hundralappar. En sådan mygga duger för de flesta sammanhang men ibland vill man ha bättre kvalitet. Då finns det mikrofoner för tusentals kronor.

Om man vill ha en trådlös mygga istället (eller headset eller vanlig handmick) finns det trådlösa system från 7-800 kr upp till flera tusen. Samma här. De billiga systemen fungerar för många.

Ett tredje sätt är att använda earplugs, dock ganska fult. Och kan du tänka dig att intervjua någon anna och trycka in DIN earplug i hens öra??